Образователната система у нас ще бъде микс от електронно и присъствено

...
Образователната система у нас ще бъде микс от електронно и присъствено
Коментари Харесай

К. Вълчев: Образователната система става микс с електронно обучение

Образователната система у нас ще бъде микс от електронно и присъствено образование. Това предвижда министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в изявление за БНР. " Електронно ще се възлагат задачи, планове, самоподготовка, действия по ползи. Много повече през идващото десетилетие децата ще учат с електронни запаси ", посочи той. В тази връзка просветното министерство си е сложило за цел до 2027 г. цялото образователно наличие да бъде гратис онлайн.  " Нямаме такава национална платформа с безвъзмездни уроци. Ще финансираме учителите да ги основат, ще ги подготвим, ще им дадем принадлежности. От първи клас ще стартираме действия в региона на цифровата креативност ", сподели още Вълчев.

По негови думи това се постанова, защото " днешните деца ще живеят в епоха на взаимоотношение с машини, логаритми, неестествен интерелкт ". " Всички специалности ще променят малко или доста наличието си. Случват се сега фундаментални промени в света, които ще се отразят в просветителната система. Всички специалности ще изискват доста по-интегрални умения ", означи министърът. Той посочи, че огромните промени в системата на образованието са стартирали през последните години с пренастройването ѝ към компетентностния метод.

" Децата не просто да придобият познания, а микс от умения. Системата направи огромна крачка и към новаторски способи на преподаване, при които учениците са деен участник в класната стая. Нови образователни стратегии бяха въведени във всички класове ", добави Вълчев. Поради това тази година в националното външно оценяване и зрелостните изпити ще повече въпроси, ориентирани към мерене на умения. " Това е сигнал към децата да не заучават, а да развиват множествена просветеност. Това би трябвало да бъде посланието на 24 май - то се оказва доста значим за днешния свят ", разяснява Вълчев.

Попитан какво ще се случи с децата, които не са имали възможност да се образоват електронно по време на изключителното състояние, министърът отговори, че те са едвам 1-2% от учениците въобще не са били ангажирани в просветителния развой. За тях е предивдено да доучват през юни и юли. " Ще се създадат шатри, открити класни стаи, на дребни групи ", посочи Вълчев.

Според него като цяло преподавателите са се справили с провокациите на рецесията с Covid-19.  " За оправянето с най-важните провокации разчитаме на системата на образованието - да интегрираме всяко едно дете, да нямаме изключени от обеството, да живеем в едно по-храмонично и положително общество. Затова взехме политическото и бюджетно решение да заложим на учителите ", съобщи министър Вълчев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР